Dobra, solidna deska do krojenia to nieodłączny element każdego gotowania! W tym wpisie streszczę dla Was najważniejsze porady, które pomogą Wam przedłużyć żywotność deski, aby służyła Wam latami, nie skłamie, jeśli po stosowaniu się do poniższych rad deska będzie służyła pokoleniami!
Dbaj o deskę do krojenia jak o swoje dłonie! Dłonie to Twoja wizytówka – deska do krojenia to wizytówka Twojej kuchni,
Jak podczas codziennego gotowania dbać o deskę do krojenia?
Tak jak od zawsze się powtarza dzieciom, aby myły ręce bardzo dokładnie, najlepiej z mydełkiem i ciepłą wodą bardzo podobnie jest z dbaniem o deskę do krojenia z drewna.
Po każdym użyciu deski do krojenia wystarczy ją umyć ręcznie w ciepłej wodzie z mydłem lub łagodnym środkiem do naczyń. Używaj miękkiej gąbki lub szczotki, aby usunąć resztki jedzenia. Staraj się nie używać zbyt szorstkich przyborów, które mogą zarysować powierzchnię drewna.
Po umyciu deski należy ją starannie osuszyć – nie odstawiamy deski samej sobie! Na moment można ją odłożyć, aby nadprogramowa ilość wody samodzielnie ociekła. Przed odłożeniem jej do szuflady czy na stojak należy ją wytrzeć do sucha.
Co ile czasu należy impregnować deskę z drewna?
Tak jak kobiety kremują ręce, robią peelingi, zabiegi parafinowe i raz w miesiącu idą do stylistki paznokci, aby zadbała o kształt i wygląd samych paznokci tak chociaż raz na 3 miesiące powinno się zadbać o deskę z drewna. Im częściej deska jest używana, tym szybciej traci swoje walory.
Czym zaimpregnować deskę z drewna?
Zacznę od tego: czym NIE IMPREGNOWAĆ drewnianych desek? Mowa oczywiście o oleju spożywczym, który po jakimś czasie zjełczeje. Drewno będzie wydobywało z siebie nieprzyjemny zapach, który przeniesiemy na potrawy.
Są różne rodzaje olejów i preparatów do impregnowania drewna. Warto zwrócić uwagę czy wybrany specyfik jest przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Nie mogło zabraknąć tu lokowania naszego produktu jakim jest olej do konserwacji powierzchni drewnianych. Dzięki odpowiednio dobranym elementom, możesz łatwo i skutecznie konserwować deski do krojenia wykonane z drewna, przedłużając ich trwałość i naturalne piękno.
Oleju czy wybranego specyfiku do impregnacji nie żałujcie! Drewno powinno się go napić. Jeżeli macie możliwość, aby zanurzyć deskę w cieczy i zostawić ją chociaż na pół godziny to polecam takie rozwiązanie. Potem należy deskę wyjąć, ściągnąć nadmiar preparatu i zostawić do całkowitego wyschnięcia.
Jeżeli natomiast opcji zanurzenia desek nie ma to gorąco polecam czystą szmatkę, która jest dobrze nasądzona preparatem. Należy wetrzeć go w strukturę drewna i powtórzyć to 2-3x wycierając nadmiar substancji.