Deska do krojenia – jak wybrać najlepszą?

Wybór odpowiedniej deski do krojenia może mieć ogromny wpływ na komfort gotowania i trwałość Twoich noży. Aby ułatwić Ci podjęcie decyzji, w tym wpisie przedstawiam najważniejsze elementy, które warto wziąć pod uwagę przy zakupie deski do krojenia.

Wybierając deskę do krojenia warto zrobić research. Ułatwię Ci to zadanie, bo przedstawię i omówię w tym wpisie najważniejsze elementy na które warto zwrócić uwagę przy zakupie deski do krojenia.

deska-do-krojenia-jak-wybrac

Czy materiał z którego jest wykonana deska do krojenia ma znaczenie?

Deski do krojenia mogą być wykonane z różnych materiałów, z których każdy ma swoje unikalne właściwości. Po krótce przedstawię i opowiem o tych najpopularniejszych materiałach.

Plastikowa deska do krojenia

Pod względem utrzymania czystości i ceny to najczęściej wybierany model desek do krojenia, który bez wątpienia można znaleźć w każdym domu. Plastik jest łatwy do czyszczenia i z reguły można go myć w zmywarce, co niebywale jest jego plusem.

Jest tanio? Ale czy jest dobrze? Warto pamiętać, że plastik jest wrażliwy na ciepło – często się wygina, traci kolor, żółknie, może wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje oraz przenika zapachem stosowanych detergentów. Warto również wspomnieć, że plastik tępi noże szybciej niż drewno.

Dla podsumowania użycia plastikowych desek do krojenia wklejam reelsa Bobby Parrish, który powinien otworzyć oczy: https://youtube.com/shorts/y0Y67oGWk6c?si=l15j_dNVX-QUGVsp – deski z plastiku? Ja jestem na nie!


Drewniana deska do krojenia

Zacznijmy od minusów. Drewniana deska na pewno wymaga nieco więcej uwagi. Kto wsadził raz deskę z drewna do zmywarki, ten wie że… drewniane deski do krojenia myjemy ręcznie! Mają też gorszą tolerancję na zapachy. Warto wspomnieć również, że o drewno należy odpowiednio zadbać, aby służyło nam latami. Deski do krojenia z drewna powinny być regularnie konserwowane.

Cenowo porównując zakup deski z plastiku do deski do krojenia z drewna – wyjdzie drożej, ale czy warto przepłacać zdrowiem dla kilkudziesięciu złotych różnicy? – Zostawiam Cię z tym przemyśleniem.

Teraz plusy używania deski do krojenia z drewna. Estetyka – to niewątpliwie ważna kwestia, która w większości jest decydentem przy zakupach. Jesteśmy wzrokowcami i szybciej podejmujemy zakup w momencie, kiedy coś ładnie wygląda. Drewno to naturalny surowiec – to niewątpliwie kolejny plus! Drewno nie tępi noży tak jak plastik, posiada naturalne właściwości antybakteryjne.

Kupując deskę do krojenia z drewna otrzymujemy trwały produkt na lata, jeżeli odpowiednio o niego zadbamy.


Kamienna deska do krojenia

Z plusów: trwałość i wytrzymałość: Kamienne deski są niezwykle trwałe i odporne na zarysowania oraz wysokie temperatury, co czyni je długowiecznym wyborem. Mają elegancki wygląd i mogą być używane zarówno do krojenia, jak i serwowania potraw. Nie chłoną również wody, dzięki czemu łatwo się je pielęgnuje.

Niestety, deski kamienne są dość ciężkie, a większość z nich nie należy do szczególnie tanich. Kłopotem może być także ich twarda powierzchnia, mogąca powodować tępienie noży.


Szklana deska do krojenia

Minusem szklanej deski do krojenia jest to, że może Ci ona spaść tylko raz. Niestety, takie deski nie posłużą nam długo, dlaczego? Szklane deski nie są odporne na drobne nacięcia, a w dodatku tępią noże ze względu na swoją twardość.

Z plusów używania szklanych desek: szkło jest bardzo higieniczne, nie absorbuje zapachów ani bakterii. Łatwe do czyszczenia, również w zmywarce.

Oczywiście szklane deski nie stanowią zagrożenia! Warto rozważyć zakup szklanej deski do krojenia, jeśli priorytetem jest łatwość czyszczenia i higiena, zwłaszcza w kuchniach, gdzie przygotowuje się różne rodzaje żywności i zależy na uniknięciu przenoszenia zapachów.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie deski do krojenia?

deska-do-krojenia-drewniana

Oprócz materiału z którego zakupisz deskę warto zwrócić uwagę na wymiary deski.

Za mała deska to niewystarczające pole robocze, które może prowadzić do konieczności krojenia w kilku partiach, spowalniając proces przygotowywania potraw. Mała deska to też duży bagałan! Duże produkty, takie jak arbuz, dynia czy chleb mogą nie zmieścić się na małej desce, co sprawia, że krojenie ich staje się bardziej skomplikowane i niewygodne. Idealne wymiary deski do krojenia zależą od jej przeznaczenia oraz przestrzeni, jaką dysponujemy w kuchni. Standardowa deska ma zazwyczaj wymiary około 30 x 40 cm lub 25 x 30 cm, co zapewnia odpowiednią powierzchnię do krojenia większości produktów.

Deska z rączką czy bez?

Deska do krojenia nie musi mieć rączki, ale jej obecność może być wygodnym rozwiązaniem, szczególnie przy większych deskach. Rączka ułatwia przenoszenie deski z miejsca na miejsce, zwłaszcza jeśli jest to duża i ciężka deska. Ponadto rączka może zapewniać dodatkową stabilność podczas krojenia, umożliwiając lepsze trzymanie deski.

Warto jednak pamiętać, że deska z rączką może być mniej poręczna, jeśli mamy ograniczoną przestrzeń w kuchni. Czasami deski bez rączek są łatwiejsze do przechowywania, zwłaszcza w szufladach. Ostatecznie, to zależy od preferencji użytkownika i tego, jak często zamierza korzystać z deski oraz jaką przestrzenią dysponuje w kuchni.

Z jakiego gatunku drewna wybrać deskę do krojenia?

Dąb – Jest twarde, trwałe i odporne na zarysowania. Charakteryzuje się pięknym usłojeniem i jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków na deski do krojenia. Dąb wymaga jednak odpowiedniej pielęgnacji, aby uniknąć pęknięć.

Buk – To drewno o średniej twardości, łatwe do obróbki. Jest stosunkowo twarde, ale bardziej miękkie niż dąb. Buk jest także stosunkowo przystępny cenowo.

Orzech – Twarde i bardzo trwałe drewno, odporne na zarysowania i uszkodzenia. Orzech jest również atrakcyjny wizualnie, choć zazwyczaj droższy niż inne gatunki.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *